Polski English Deutch France Czech
Biuletyn Informacji Publicznej

Cieszyn na Facebook
Cieszyn na YouTube

Cieszyn na Instagram Wiadomości Ratuszowe TV

   

      


Budzet Obywatelski

Newsletter

Cmentarze Komunalne w Cieszynie
System gospodarowania odpadami
Pobierz najnowszy numer Wiadomości Ratuszowych
Miejski System SMS-owy

Imprezy nadchodzące

Listopad 2017
P W Ś C P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Dyżury aptek

Apteka Farmarosa,
ul. Bobrecka 27
tel.: 33 858-27-65
Mapa inwestycji w Cieszynie

Strona poświęcona GPR
Gminny Program Rewitalizacji


Strona poświęcona kopercie życia

czeski Cieszyn - oficjalny serwis

Historia i tradycja » Tradycje cieszyńskie »

Kuchnia Cieszyńska

Publikacja dostępna w
Cieszyńskim Centrum Informacji
ul. Rynek 1
tel.: (033) 4794 248
(033) 4794 249
e-mail: mci@um.cieszyn.pl

autorzy:
Urszula Zwardoń, Renata Karpińska, Dorota Wiewióra, ze wstępem Mariusza Makowskiego
rok wydania: 2007
cena:
twarda oprawa - 23 zł


INDEKS POTRAW:
  • Babka waniliowa (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 82
  • Bażant pieczony (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 30
  • Bitki (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 26
  • „Buchetki'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 17
  • Buchta - ,,krupiczniok''(Żarnówczok) (ze zbioru przepisów Emilii Prengel) _45
  • Całuski pomarańczowe (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 74
  • Cesarski omlet - „Kaiserschmarren'' (przepis Dolfi Fasal Hernfeld ze zbiorów Paula Orbana) _ 89
  • Chrust cioci Gabrieli (ze zbioru przepisów Gabrieli Dobrowolska) _ 73
  • Ciasteczka amoniaczki (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 61
  • Ciasteczka bombki (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 64
  • Ciasteczka - figurki z piernika (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 59
  • Ciasteczka grzybki (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 63
  • Ciasteczka imbirowe - „zozworki'' (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 61
  • Ciasteczka sklejane (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 62
  • Ciasteczka makagigi (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 63
  • Ciasteczka - miodowe pierniczki (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 60
  • Ciasteczka przez maszynkę (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 61
  • Ciasteczka ule (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 62
  • Cymes z marchewki (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _ 87
  • Danie na upalny dzień (ze zbioru przepisów Barbary Ficek) _ 19
  • Farwelki (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _91
  • Galaretka morelowa (ze zbioru przepisów Marianny Lukas) _ 52
  • Gęsia wątróbka smażona (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 31
  • Giez cielęca pieczona (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 27
  • Glazura czekoladowa (ze zbioru przepisów Marianny Lukas) _ 52
  • Glazura karmelowa (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 54
  • Gotowana fasola - „fazole na sucho'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 18
  • Groszek z ciasta do zupy (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 21
  • Gulasz wołowy (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 25
  • Indyk faszerowany (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _ 90
  • Jaja Wielkanocne w kminku (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 78
  • Kalafior w sosie śmietankowym (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 19
  • Kalarepka duszona (ze zbioru przepisów Elżbiety Kula) _ 24
  • Kapusta kiszona z zasmażką z utartych ziemniaków (ze zbioru przepisów Emilii Prengel) _ 23
  • Karp po żydowsku (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _ 86
  • Karp w galarecie (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 67
  • Kiełbasa w cieście (ze zbioru przepisów Janiny Rataj) _ 79
  • Kluski na mleku - „Szwołki'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 7
  • Kluski na parze z sosem z powideł- „gałuszki na parze'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 13
  • Kluski serowe (przepis Anni Fasal ze zbiorów Jenny Fasal) _ 92
  • Kluski śląskie (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 11
  • Kluski wątrobiane (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 20
  • Kluski wątrobiane (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 20
  • Knedle „fusate gałuszki'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń)_ 13
  • Knedle - „ Knaidlach'' (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _ 91
  • Knedle czeskie z bułki (ze zbioru przepisów Emilii Prengel) _ 14
  • Knedle z surowych ziemniaków - „f usate gałuszki'' (ze zbioru przepisów Emilii Prengel) _ 12
  • Kogut pieczony nadziewany wątróbką (ze zbioru przepisów Marii Plisz)_80
  • Kołacz - „kołocz'' weselny (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 46
  • Kołacz z kapustą (ze zbioru przepisów rodziny Matuszek) _ 48
  • Kołacz z serem (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 82
  • Konfitura morelowa (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 51
  • Konfitura z róży (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 72
  • Kopytka - „szlajszki'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 12
  • Kotlety wieprzowe wypiekane z musztardą (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 22
  • Kremówki (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 50
  • Kruszonka (ze zbioru przepisów Heleny Matuszek) _ 48
  • Kruszonka (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 47
  • Kruszonka (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _47
  • Kruszonka (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 83
  • Kugiel mięsny (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _ 87
  • Kurczęta pieczone nadziewane (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 29
  • Likier cytrynowy (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 75
  • Likier owocowy (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 74
  • Likier wiśniowy (ze zbioru przepisów rodziny Matuszek) _ 74
  • Lukier biały (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 55
  • Lukier czekoladowy (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 55
  • Lukier karmelowy (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 53
  • Lukier kawowy pomadkowy (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 56
  • Lukier z rumem (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 70
  • Makowiec - „zawijok z makiem'' (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 69
  • Makówki (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 68
  • Marcepanowa dekoracja tortów i ciast (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 84
  • Marmolada z suszonych moreli (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 72
  • Migdały w cieście (przepis Mathilde Riessz l pół. XIX w. ze zbiorów Książnicy Cieszyńskiej, sygn. MM 20) _ 63
  • Mostek cielęcy nadziewany (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 28
  • Naleśniki do zupy (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 21
  • Nóżki w galarecie „Zulc'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 80
  • Papinek (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 8
  • Paprykarz cielęcy (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 27
  • Pasta serowa z ogórkiem i kminkiem (przepis Anni Fasal ze zbiorów Jenny Fasal) _ 93
  • Pasta serowa z papryką (przepis Anni Fasal ze zbiorów Jenny Fasal) _ 93
  • Pasta z jaj i cebuli (przepis ze zbiorów Jenny Fasal) _ 93
  • Pasztet (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 6
  • Pasztet do smarowania (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 6
  • Pączki (przepis z książki kucharskiej oznaczonej inicjałami P.Z. z 1911 r. znalezionej na strychu domu rodziny Rosner, ze zbiorów Książnicy Cieszyńskiej, sygn. MM 93)_71
  • Pączki (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 72
  • Pączki (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 73
  • Pieczeń wołowa na sposób sarny (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 81
  • Pieczeń z karczku (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 22
  • „Pieczki z fazolą'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 68
  • Piernik biały (przepis Mathilde Riess z l pół. XIX w. ze zbiorów Książnicy Cieszyńskiej, sygn. MM 20) _ 57
  • Piernik „lany'' (ze zbioru przepisów Marianny Lukas) _ 58
  • Pierożki pieczone z jabłkami (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 57
  • Pikle a la Cieszyn („wężowe'' ogórki) (przepis Dolfi FasalHernfeld ze zbiorów Paula Orbana) _ 94
  • Placki ziemniaczane na blasze (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 15
  • Placki ziemniaczane ze śliwkami (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 15
  • Placuszki z macy - „macebraj'' (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _ 92
  • „Poleśniki'' (ze zbioru przepisów rodziny Matuszek) _ 16
  • Polewa czekoladowa (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 60
  • Polewa czekoladowa (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 54
  • Polewa czekoladowa (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 51
  • Polewa czekoladowa (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 62
  • Rolady śląskie (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 25
  • Sałatka z białej kapusty (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 67
  • Sałatka z czerwonej kapusty - „modra kapusta'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 25
  • Sałatka z marchwi (ze zbioru przepisów Marii Plisz)_ 28
  • Sałatka z ziemniaków-„sałot ziemniaczany'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 23
  • Sałatka ziemniaczana (przepis ze zbiorów JennyFasal)_94
  • Sałatka ziemniaczana z jajkami (przepis ze zbiorów Jenny Fasal)_94
  • Sarna w śmietanie (ze zbioru przepisów Marii Chmiel) _ 30
  • Schab nadziewany śliwką (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 71
  • Sernik wiedeński (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 83
  • Smalec (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 7
  • Smażona skórka pomarańczowa (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 70
  • Smażona skórka pomarańczowa (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 70
  • Smażone kwiaty akacji (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 49
  • Sos waniliowy (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 18
  • Sos waniliowy (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 17
  • Sos z powideł śliwkowych (ze zbioru przepisów Marii Chmiel) _ 14
  • Sos z powideł śliwkowych (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 14
  • „Szlajszki'' z makiem (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 12
  • Sznycel wiedeński (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 27
  • Sznycle z jarzyn (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 77
  • Szpinak zasmażany na słoninie (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 24
  • Sztrudel czekoladowy (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 42
  • Sztrudel drożdżowy z masą orzechową (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _44
  • Sztrudel drożdżowy ze śliwkami (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 43
  • Sztrudel makowy gotowany (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 41
  • Sztrudel migdałowy (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 41
  • Sztrudel z bakaliami (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 40
  • Sztrudel z jabłkami (ze zbioru przepisów Marianny Lukas) _ 33
  • Sztrudel z jabłkami (ze zbioru przepisów Marii Plisz)_34
  • Sztrudel z jabłkami (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 32
  • Sztrudel z masą czekoladową (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 42
  • Sztrudel z masą migdałową (ze zbioru przepisów Marii Plisz)_40
  • Sztrudel z nadzieniem z grysiku (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 37
  • Sztrudel z nadzieniem z kapusty (lub jabłek) (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _ 88
  • Sztrudel z nadzieniem z ryżu (przepis Mathilde Riess z l pół. XIX w. ze zbiorów Książnicy Cieszyńskiej, sygn. MM 20) _ 38
  • Sztrudel z nadzieniem z ziemniaków (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 38
  • Sztrudel z orzechami (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 36
  • Sztrudel z ryżem (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 39
  • Sztrudel z serem (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 36
  • Sztrudel z wiśniami (lub czereśniami) (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 34
  • Sztrudel ze śliwkami (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 35
  • Szynka w cieście „Murzin'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 79
  • Śledzie w occie (ze zbioru przepisów Zofii Mitko) _ 77
  • Śledzie w oleju (ze zbioru przepisów Zofii Mitko) _ 76
  • Śledzie z czosnkiem (ze zbioru przepisów Zofii Mitko) _ 76
  • Tatarczówka (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 78
  • Tort Dobosz (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 53
  • Tort Dobosz (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 53
  • Tort hrabiny Thun (ze zbioru przepisów Anny Machej) _ 54
  • Tort kawowy (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 56
  • Tort naleśnikowy - „Csusztatott palacsinta'' (przepis Dolfi Fasal Hernfeld ze zbiorów Paula Orbana) _89
  • Tort orzechowy (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 55
  • Tort Pischinger (ze zbioru przepisów Marianny Lukas) _ 57
  • Tort Sachera (ze zbioru przepisów Marianny Lukas) _ 52
  • Tort Sachera (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 51
  • Uszka z grzybami (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 66
  • Warzonka bez miodu (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 75
  • Warzonka miodowa (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 75
  • Wróble duszone (ze zbioru przepisów Stefanii Wróbel) _ 31
  • Zielona sałata ze skwarkami (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 26
  • Ziemniaczki nadziewane (ze zbioru przepisów Marii Smelik) _ 19
  • Ziemniaki z kapustą- „babraczka'' (ze zbioru przepisów Marii Chmiel) _ 23
  • Zupa-barszcz postny z uszkami (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 66
  • Zupa biała (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 9
  • Zupa chlebowa (ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli) _ 8
  • Zupa cytrynowa (ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 10
  • Zupa kminkowa - „kminkula'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 9
  • Zupa owocowa - „bryja'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 10
  • Zupa owocowa - ''jabłczanka'' (ze zbioru przepisów rodziny Trojek) _ 10
  • Zupa piwna (ze zbioru przepisów sióstr Boromeuszek z Cieszyna) _ 11
  • Zupa rybna (ze zbioru przepisów Heleny Strządały) _ 65
  • Zupa wigilijna (ze zbioru przepisów Marii Plisz) _ 65
  • Zupa z kiszonej kapusty „kapuśnionka'' (ze zbioru przepisów Urszuli Zwardoń) _ 9
  • Żydowski kawior (ze zbioru przepisów Doroty Wiewióry) _ 86

Urząd Miejski w Cieszynie, Biuro Promocji, Informacji i Turystyki promocja2@um.cieszyn.pl, Cieszyńskie Centrum Informacji tel. (33) 4794 248-9