Polski English Deutch France Czech
Biuletyn Informacji Publicznej

Cieszyn na Facebook
Cieszyn na YouTube

Cieszyn na Instagram Wiadomości Ratuszowe TV

   

      


Budzet Obywatelski

Newsletter

Cmentarze Komunalne w Cieszynie
System gospodarowania odpadami
Pobierz najnowszy numer Wiadomości Ratuszowych
Miejski System SMS-owy

Imprezy nadchodzące

Listopad 2017
P W Ś C P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Dyżury aptek

Apteka Farmarosa,
ul. Bobrecka 27
tel.: 33 858-27-65
Mapa inwestycji w Cieszynie

Strona poświęcona GPR
Gminny Program Rewitalizacji


Strona poświęcona kopercie życia

czeski Cieszyn - oficjalny serwis

Historia i tradycja » Miasto i jego mieszkańcy » Szlak kobiet »

12.Emilia Kołder 1900 - 1974

Urodziła się w wielodzietnej rodzinie górniczej w Średniej Suchej i tu mieszkała całe życie. W dzieciństwie pomagała na gospodarstwie, mimo to, w szkole uczyła się bardzo dobrze, wyróżniała się w klasie. Mając 20 lat wyszła za mąż, za górnika, Józefa Kołdera, a w roku następnym urodziła swoją jedyną córkę. Zaczęła pracować społecznie w polskich organizacjach, pisała sztuki, miała  bardzo szerokie zainteresowania, ale zawsze bardzo lubiła gotować. „Gotowała po weselach”, na koloniach, a po wojnie stała się znana na całym Zaolziu. Przeprowadziła ponad 60 kursów gotowania, zakończonych wystawami. Kursantki chciały mieć przepisy i udało jej się wydać zbiór  w 1956 r. Książka zawierała 1101 przepisów i szybko się rozeszła. Zapotrzebowanie na nowe wydanie było ogromne, ale walka o nie trwała ponad 7 lat. Mogła ją wydać tylko przez PZKO, a tam nie było przychylnej atmosfery dla takiej twórczości, piętrzyły się trudności. Kuchnia śląska w pięknej, płóciennej oprawie ukazała się w 1972 i 1978 roku. W sumie nakład wynosił ok 100 tys. egzemplarzy. Część sprzedano w Polsce., a gwarowe określenia „przetłumaczono” na język polski. Książka z pewnością oddawała specyfikę kuchni Śląska Cieszyńskiego, a intencją autorki było nie tylko zebranie przepisów, ale napisała ją żeby też coś zostało, że tu na tym Śląsku Cieszyńskim coś Polacy robili. Jej działania były prorocze, obecnie przecież nawyki kulinarne stały się jednym z elementów identyfikacji regionalnej i świadczą o niepowtarzalnej kulturze. Zmarła w 1974 r. i spoczęła na cmentarzu ewangelickim w Średniej Suchej. Pogrzeb tej wyjątkowej kobiety, Polki, w okresie wojny rodzina nie podpisała tzw. Volkslisty, był wielką manifestacją. Nie pisały jednak o nim gazety, właśnie dlatego, że był kościelny.

Urząd Miejski w Cieszynie, Biuro Promocji, Informacji i Turystyki promocja2@um.cieszyn.pl, Cieszyńskie Centrum Informacji tel. (33) 4794 248-9