visitpoland.online - Cieszyn
Obraz przedstawiający Cieszyn

Przepisy od babci

1970-01-01

Po raz siódmy Zamek Cieszyn zorganizował konkurs na cieszyńskie ciasteczka, który rozstrzygnięto podczas „Zaprojektuj Święta”. Zwycięskie wypieki można oglądać na wystawie.

|n||n|– Korzystam ze starych przepisów mamy i doświadczonych kucharek, ale co roku testujemy też z rodziną nowo zdobyte receptury. Te udane, które nam smakują, włączamy do stałego zestawu – zdradziła zwyciężczyni konkursu Brygida Grzeszczak z Cieszyna. Do jej ulubionych wypieków należy ostatnio roladka bakaliowa, a na świątecznym stole co roku można znaleźć przynajmniej 15 rodzajów cieszyńskich ciasteczek. Jeszcze więcej, bo około 30 rodzajów przygotowuje Katarzyna Orszulik, która zdobyła w konkursie drugie miejsce. – Przygotowanie tylu ciasteczek na święta zajmuje nam około półtora tygodnia i odrobiny dobrej organizacji. Wiele przepisów pochodzi od mojej babci – przyznaje mieszkanka Cieszyna. Babcine receptury są obecne w domu Brygidy Bocek, która także otrzymała w konkursie drugą nagrodę. – Moja babcia pochodziła z Czech, ale przecież cieszyńskie ciasteczka to również czeskie wpływy – zauważa miłośniczka m.in. uli i rogalików. Co roku przygotowuje na święta około 25 rodzajów, w tym szykuje też ciasteczka dla znajomych. Konkursowe wyróżnienia trafiły do: Barbary Kawulok, Izy Cieślar i Pawła Włocha. Wszystkie konkursowe słodkości można oglądać na wystawie w Zamku, niestety tylko oglądać…

Tekst i foto: Zamek Cieszyn

Informacja dotycząca plików cookies Strona korzysta z plików cookies w celu jej prawidłowego działania i realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję".

Rozumiem i akceptuję