W dniach 2-9 marca 2014 r. uczennice kierunków gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Cieszynie: Kinga Kulpa, Kasia Michalak, Marta Pońc, Sylwia Skorupa wraz z opiekunem Eweliną Tkacz reprezentowały szkołę, region i Polskę podczas V edycji projektu \"Saperi e Sapori\" we Florencji, organizowanego przez Konsulat Honorowy Republiki Czeskiej we Florencji, Fundację Romualdo Del Bianco oraz \"Life Beyond Tourism\". |n||n| Do udziału w projekcie zaproszono także szkoły z Węgier (Budapest Business School) , Słowacji (Hotelowá Akadémia Bratislava), Czech ( Praktik, Středni Škola Obchodu a Gastronomie Praktik s.r.o. Olomouc) oraz Włoch ( Centro di Formazione Professionale Ristorazione e Turismo- Udine).|n||n| Program tego międzynarodowego spotkania był bardzo urozmaicony. Brałyśmy udział w warsztatach gastronomicznych, podczas których przygotowywane były potrawy kuchni włoskiej. Poznawałyśmy zwyczaje żywieniowe naszych sąsiadów.|n||n| Każda ze szkół przygotowywała prezentację o swojej szkole i regionie oraz wykonywała i serwowała regionalne menu podczas uroczystej Gala Diner, która odbyła się w sali D\'Arme Palazzo Vecchio we Florencji. |n||n| Na zakończenie tego miłego pobytu w Toskanii organizatorzy zabrali nas na wycieczkę do winnicy Antinori produkującej od 27 pokoleń Chianti Classico oraz dwóch uroczych miasteczek - San Casciano i San Gimignano. Zarówno w jednym jak i w drugim mieście powitani zostaliśmy przez władze miasta, które zaprezentowały nam bogatą historię tych miejsc oraz wspaniałe zabytki.
Informacja dotycząca plików cookies Strona korzysta z plików cookies w celu jej prawidłowego działania i realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję".