„Cieszyńskie smakuje!” to tytuł wystawy, którą można oglądać w Zamku Cieszyn. Takie hasło towarzyszyło także cieszyńskiemu stoisku, promującemu kuchnię i kulturę Śląska Cieszyńskiego na Dniach Polskiej Kuchni i Kultury w Pradze, organizowane przez Instytut Polski.|n||n| Dzięki wsparciu Urzędu Miasta Cieszyna oraz Starostwa Powiatowego do Pragi wyruszyła zamkowa ekipa, wspierana przez zespół „Torka” oraz państwa Omorczyk (mamę i syna), którzy pieką cieszyńskie ciasteczka. Do Pragi zabrali aż 5 kg słodkich wypieków, by częstować nimi odwiedzających cieszyńskie stoisko. Przygotowali także mini pokaz, piekąc na miejscu rogaliki orzechowe. Chętni mogli również kupić, wydaną przez Zamek, książkę z przepisami na cieszyńskie ciasteczka.|n||n| Odwiedzających stoisko częstowano miodami z pasieki państwa Zawada ze Świętoszówki, szklokami i śliwki w czekoladzie z Oblatów Śląskich. Duże zainteresowanie wzbudzały zdjęcia potraw ze Śląska Cieszyńskiego autorstwa Rafała Solińskiego, będące elementem aranżacji stoiska, któremu królowało hasło: „Cieszynkie smakuje!” / „Těšínsko chutná!”. Na gości czekały także albumy, książki, foldery, mapy i inne materiały promocyjne przekazane przez Starostwo Powiatowe, Urząd Miasta Cieszyna, Via Ducalis, Śląską Organizację Turystyczną. |n||n| Opowieściom o kuchni i kulturze regionu towarzyszyła muzyka w wykonaniu zespołu Torka, który zagrał także dwukrotnie na dużej scenie. Wśród gości, którzy odwiedzili cieszyńskie stoisko, były Grażyna Bernatowicz, ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Pradze oraz Vladislava Hujová, burmistrz Pragi 3. |n||n| Dni Polskiej Kuchni i Kultury odbywały na jednym z najważniejszych placów Pragi - náměstí Jiřího z Poděbrad. Imprezę odwiedziło kilkanaście tysięcy gości.
Informacja dotycząca plików cookies Strona korzysta z plików cookies w celu jej prawidłowego działania i realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję".