visitpoland.online - Cieszyn
Obraz przedstawiający Cieszyn

Informacja dla przedsiębiorców

2015-06-07


      W przypadku środków spożywczych oferowanych do sprzedaży konsumentowi finalnemu bez opakowań, poza informacją dotyczącą substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji podaje się również:

|n||n|

 

    |n|
  • nazwę środka spożywczego;
  • |n|
  • nazwę albo imię i nazwisko producenta;
  • |n|
  • wykaz składników, z uwzględnieniem informacji o alergenach;
  • |n|
  • klasę jakości handlowej albo inny wyróżnik jakości handlowej, jeżeli zostały one ustalone w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych lub ich grup albo jeżeli obowiązek podawania klasy jakości handlowej albo wyróżnika wynika z odrębnych przepisów;
  • |n|
  • w przypadku produktów rybołówstwa mrożonych glazurowanych informację dotyczącą ilościowej zawartości glazury lub ryby albo owoców morza w tych produktach;
  • |n|
  • w przypadku pieczywa – masę jednostkową; informacje „ pieczywo produkowane z ciasta mrożonego” albo „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego” – gdy miał miejsce taki proces technologiczny.
  • |n|

|n||n|

 

|n||n|

      Informacje, o których mowa powyżej podaje się w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu.

|n||n|

 

      Więcej informacji do pobrania w załączniku.

|n||n|

PSSE Cieszyn

|n|

Informacja dotycząca plików cookies Strona korzysta z plików cookies w celu jej prawidłowego działania i realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję".

Rozumiem i akceptuję