visitpoland.online - Cieszyn
Obraz przedstawiający Cieszyn

Cieszyński konkurs pieczenia strudla

2016-09-12

      To kolejna okazja dla miłośników kuchni regionalnej, by sprawdzić się, przygotowując strudle. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. Podobno był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa.

|n||n|      Wciąż nie brakuje miłośników strudla, także tych, którzy przygotowują go według tradycyjnych receptur. Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują strudle z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.


|n||n|      Najlepsi mogą zmierzyć się w konkursie, który organizuje Zamek Cieszyn podczas „Skarbów z cieszyńskiej trówły”. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 września o godz. 16.00 w Amfiteatrze pod Wieżą Piastowską. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.

|n||n|      Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. Informacje: www.zamekcieszyn.pl.

Informacja dotycząca plików cookies Strona korzysta z plików cookies w celu jej prawidłowego działania i realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję".

Rozumiem i akceptuję