To kolejna okazja dla miłośników kuchni regionalnej, by sprawdzić się, przygotowując strudle. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. Podobno był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa.|n||n| Wciąż nie brakuje miłośników strudla, także tych, którzy przygotowują go według tradycyjnych receptur. Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują strudle z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze. |n||n| Najlepsi mogą zmierzyć się w konkursie, który organizuje Zamek Cieszyn podczas „Skarbów z cieszyńskiej trówły”. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 września o godz. 16.00 w Amfiteatrze pod Wieżą Piastowską. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.|n||n| Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. Informacje: www.zamekcieszyn.pl.
Informacja dotycząca plików cookies Strona korzysta z plików cookies w celu jej prawidłowego działania i realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję".