visitpoland.online - Cieszyn
Obraz przedstawiający Cieszyn

Udany sezon halowy lekkoatletek – siedem medali w Mistrzostwach Śląska

2017-02-16

Udany sezon halowy lekkoatletek – siedem medali w Mistrzostwach Śląska

|n||n|      Zakończył się krótki, aczkolwiek intensywny sezon halowy dla zawodników sekcji lekkiej atletyki MUKS SZS Cieszyn. W serii zawodów w Brzeszczach, Ostrawie i Toruniu wystartowało kilkanaście zawodniczek we wszystkich kategoriach wiekowych. Świetna postawa i dobre przygotowanie zaowocowały gradem medali w Halowych Mistrzostwach Śląska przeprowadzonych 1 lutego w Ostrawie (Republika Czeska), w których wystartowało ok. 1000 zawodników z kilkudziesięciu klubów. Klasę potwierdziła Justyna Guzik. Mistrzyni Polski juniorek na 200 m została mistrzynią Śląska seniorek w biegu na 60 m (8,00), a na 200 m (26,26) wicemistrzynią. Dwa medale zdobyła juniorka Małgorzata Zamora – srebrny na 60 m (8,17) i brązowy na 200 m (26,59). Szybko biegały również juniorki na 300: Noemi Cieślar trzecia (42,50) i Katarzyna Cieślar czwarta (42,63). Brązowe medale padły łupem biegaczek startujących na 2000 m – juniorki Wiktorii Mołdrzyk (6.55,76) i seniorki Ewy Tolasz (7.42,73). Dobrze startowały inne zawodniczki. Zuzanna Legierska była piąta w kategorii juniorek młodszych na 300 m (43,37), a Magdalena Szczypka szósta w skoku w dal (4,57).

|n||n|      W dniach 11 i 12 lutego cztery sprinterki MUKS SZS Cieszyn wystartowały w Toruniu w Halowych Mistrzostwach Polski w kategoriach U-18 (juniorzy młodsi) i U-20 (juniorzy), zajmując miejsca w drugiej dziesiątce. Wartościowe wyniki, które są halowymi rekordami życiowymi, uzyskały: Małgorzata Zamora, czternasta na 400 m – 59,88 i Zuzanna Legierska, piętnasta na 300 m – 42,65. Nieźle biegały również Noemi Cieślar – 16. miejsce na 400 m (60,34) i Katarzyna Cieślar – 19. miejsce na tym samym dystansie (61,12).

|n||n|

Mirosław Werner

Informacja dotycząca plików cookies Strona korzysta z plików cookies w celu jej prawidłowego działania i realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję".

Rozumiem i akceptuję