Sznycle, murziny, wędzonki, szereg cieszyńskich ciasteczek i inne smakołyki... Zbiór przepisów na te i inne kulinarne przysmaki udało się stworzyć dzięki konkursowi organizowanemu przez Wydział Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie, w którym szukaliśmy przepisu na najlepsze danie tradycyjnej kuchni cieszyńskiej. |n||n|Sesja Rady Miejskiej Cieszyna, która odbyła się 29 marca, była okazją do rozstrzygnięcia konkursu i wręczenia nagrody zwycięzcy. Autorką przepisu, który najbardziej przypadł do gustu Jury, została Teodolinda Banot z Cieszyna, która zdradziła sekret na przygotowanie Moczki z borówek, czyli sosu do klusek na parze. Pani Teodolinda odebrała nagrodę od Burmistrza Mieczysława Szczurka w postaci bonu o wartości 700 zł na zakupy w sieci sklepów ze sprzętem AGD oraz komplet materiałów promocyjnych Cieszyna.|n||n|Pozostałe przepisy, które zostały nadesłane na konkurs, zostaną wykorzystane do stworzenia przez Wydział Promocji i Informacji kalendarza na 2013 rok.|n||n|Pani Teodolinda odpowiedziała nam na kilka pytań:|n||n|- Kto uczył Panią tajników sztuki kulinarnej?|n|Zamiłowanie do gotowania przejęłam po mojej mamie, która ukończyła szkołę gotowania w klasztorze Sióstr Boromeuszek. Swoją wiedzę na ten temat poszerzałam na różnych kursach kulinarnych. Wymieniałam przepisy, wykorzystywałam te zachowane w zbiorach rodzinnych. Swoje przepisy przekazałam córkom, teraz gotują lepiej ode mnie. Zawsze bardzo lubiłam gotować i piec, np. torty. Mam stary sprawdzony przepis na krem do tortów, który nadal wykorzystuję. |n|- Czy lubi Pani eksperymentować w kuchni?|n|W kuchni eksperymentujemy razem z córką. Sądzimy, że warto wprowadzać nowości i ulepszać stare przepisy, gdyż można odkryć fantastyczne smaki.|n||n|- Jakich rad udzieliłaby Pani cieszyńskim gospodyniom domowym?|n|Radzę wszystkim paniom, aby szanowały tradycję i naśladowały zapobiegliwość naszych przodków poprzez zapełnianie swoich spiżarni przetworami: kompotami, dżemami, sałatkami, sokami, gdyż dzięki temu będą miały nie tylko zdrową żywność, bez konserwantów, ale także będą mogły spać spokojnie i nie będą musiały martwić się o to, co jutro podadzą na stół.|n||n|- Co stało w Pani domu na wielkanocnym stole?|n|Na stole wielkanocnym stały: koszyk z poświęconymi pokarmami, różnorodne wędzonki, przygotowywane przez nas od podstaw, jaja na różne sposoby, sałatka chrzanowa, murzyn (szynka, boczek lub biała kiełbasa zapiekana w cieście drożdżowym). Z ciast: babki, baranki, strudel z jabłkami, kołacz z serem i makiem, „zawijok” z makiem, serniki. A na obiad: tradycyjny rosół z makaronem, kotlet z kością panierowany w bułce - inaczej smakuje niż zwykły schabowy, kurczaki pieczone lub panierowane, sałatka jarzynowa albo ziemniaki z sałatką z kapusty.|n||n|- Jakie jest Pani ulubione danie?|n|Jest ich kilka: Młoda, pieczona gęś z majerankiem, z ziemniakami i czerwoną kapustą; Gotowane żeberka wędzone podawane z sałatką z gotowanej kiszonej kapusty i puree ziemniaczanym; Pstrąg smażony na maśle, tak na chrupiąco; Mięso wołowe gotowane, ziemniaki, grubo krojona kapusta włoska gotowana, posypana bułką tartą i polana sklarowanym masłem; poleśniki.|n||n|Dla Czytelników na deser mamy jeszcze... przepis na deser pani Teodolindy „Legumina”|n||n|Składniki:|n|0,15 kg biszkoptów lub biszkopt upieczony z trzech jaj|n|0,05 kg rodzynek|n|0,05 kg orzechów krojonych|n|1 słoik kompotu agrestowego|n|1 kieliszek rumu, spirytus|n|0,5 l mleka|n|3 paczki (po 16 g) cukru waniliowego|n|3 łyżki mąki gładkiej|n|1 łyżka mąki ziemniaczanej|n|5 żółtek|n|¾ szklanki cukru kryształu|n|1 pomarańcza|n|1 galaretka czerwona|n|1 galaretka zielona|n|200 ml śmietany kremówki(30 % lub 36 %)|n|Czekolada gorzka|n||n|Wykonanie: |n|Do szklanej misy (1,8 l) dajemy kolejno krągłe biszkopty lub pokruszony biszkopt wcześniej upieczony i wystudzony (jest lepszy). Skrapiamy kompotem i spirytusem. Posypujemy agrestem z kompotu. Kładziemy sparzone i nasączone rumem bakalie (alkohol według uznania). Zalewamy ciepłym kremem (wykonanie: patrz niżej).|n|Po w wystudzeniu wykładamy na krem pokrojone w kostkę pomarańczę i galaretkę (galaretkę gotujemy z połowy wody, aby była tęższa).|n|Ubijamy śmietanę, wykładamy na wierzch (można to zrobić za pomocą worka cukierniczego), posypujemy tartą czekoladą.|n||n|Przepisy pomocnicze:|n|Biszkopt|n|3 łyżki cukru, 3 jaja, 3 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.|n|Białko ubijamy ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i wlewamy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180° C przez 20 minut.|n||n|Krem|n|0,5 l mleka, 2 opakowania cukru waniliowego, 3 łyżki mąki poznańskiej, 1łyżka mąki ziemniaczanej, 5 żółtek, ¾ szklanki cukru kryształu|n|Połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozprowadzić mąki, wlać do gotującego się mleka i gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Ubić żółtka z cukrem, najpierw na zimno a później na parze aż do uzyskania puszystej masy. Na ciepło połączyć z ugotowanym budyniem.
Informacja dotycząca plików cookies Strona korzysta z plików cookies w celu jej prawidłowego działania i realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, kliknij w przycisk "Rozumiem i akceptuję".